TEKNİK BİLGİLER

Gövde: Çantanın ana taşıyıcısı olan ön arkadaki parçalardır. Genellikle baskı, nakış benzeri
çalışmalar bu bölüme yapılır.

Kulp (Sap): Çantayı tutup taşıdığımız kısımdır. Kulp çantanın gövdesinden farklı materyallerden de yapılabilir.
Kulp bazen çantada bazen de gövdenin içinde açılmış olabilir bu durumda kulplu çanta yerine
el geçmeli çanta diyoruz.

En: Çantanın soldan sağa olan ölçüsüne denir.

Boy: Çantanın aşağıdan yukarıya olan ölçüsüne denir.

Körük: Çantanın sağında, solunda veya sadece altında çantanın kendi içinde veya dışardan farklı bir malzeme ile birleştirilerek yanlara veya alta doğru çantaya derinlik ve boyut kazandırmak içindir. Özellikle körüklü çantalar belirli formdaki veya kalıptaki ürünleri koymak için çok idealdir.

Baskı Alanı: : Çantanın gövdesine, körüklerine veya her ikisine de baskının yapıldığı alanlardır. Baskı alanı baskının türüne, çantanın şekline veya yapılacak baskının maliyetine göre küçültülüp büyütülebilir. Baskı tekniği veya şekli malzeme türüne ve istenen görselin içeriğine göre değişmektedir. Genelde malzemeye baskı için Ofset, Serigraf, Flexo, Transfer ve Süblimasyon tekniği kullanılmaktadır

GENEL ÇANTA TÜRLERİ

Tela (Nonwoven) Çanta: Dokusuz, örgüsüz polipropilen malzemeden üretilen çantalardır. %100 geri dönüşümlü, esnek, birçok renk seçeneği ve uygun maliyetli olmasından dolayı en çok tercih edilen çantalar arasındadır. Bir çok baskı tekniği uygulanabilmektedir fakat en fazla Ofset, Serigraf, ve Flexo baskı tekniği kullanılmaktadır.

Hambez (Koton) Çanta: Pamuk iplerden dokunmuş kumaşlardır. Günlük yaşantıda da kullanılabilen çantalardır. Orijinal renkleri kreme yakındır fakat istenirse istenen her renge boyanabilmektedir. Sağlamlığından dolayı uzun süreli kullanımlar için çok idealdir. %100 geri dönüşümlü olmaları özellikle pamuktan üretilmiş olması, kimyasal bir tepkimeye girmediği ve plastik barındırmadığı için doğaya en saygılı çanta olarak ön plana çıkmaktadır. Kendi içinde gramaj veya dokunuş özelliğine göre Hambez, Gabardin, Rips ve Kanvas gibi terimler ile adlandırılır. %100 pamuk ve tamamen geri dönüştürülebilen kumaş olduğu için biz üreticiler için de tercih sebebi olmuştur. Ofset ve Emprime gibi başlıca teknikler için istenen her baskı yapılabilmektedir.

Jüt Çuval (PP) Çanta: Polipropilen taneciklerin ip formuna getirildikten sonra dokunarak yapılmış malzemedir. Bu malzemenin en büyük özelliği çok sağlam mukavemetli olmasıdır. Bu sebeple ağır sanayide bu malzemeden üretilmiş torbalar ve çantalar kullanılır. Genellikle üstü ince bir kaplama lamine edilerek kullanılır. Baskı da bu lamine edilecek malzemeye yapılır ve sonra jüt ile birleştirilir. Sağlamlığı ve geri dönüşümlü olması sebebi ile uzun ömürlü kullanım için en ideal çantalardandır. Genelde Flexo tekniği ile basılır.

Lamineli Çantalar: Alt ana malzemesi genelde Tela (Nonwoven) veya Jüt (Sentetik Çuval) olan çantaları daha estetik , daha sağlam veya sıvı geçirmesini engellemek için yapılan, alt malzemenin ve üst malzemenin arasına tutkal koyarak bu malzemelere bir pres sistemi ile basınç uygulayarak yapıştırılmış tek malzeme haline getirilmiş yeni formda bir çantadır. Alt üst malzeme farklı materyallerden de olabilir. Lamineli çantaların en büyük avantajı bir malzemenin başka bir tür malzeme ile birleşmesi sonucunda çok daha sağlam, estetik veya çok esnek çantalar elde edilebilmesidir.

ÖZELLİKLERİNE GÖRE ÇANTA YAPMA ŞEKİLLERİ

Dikişli (Tekstil) Çanta: Tekstil dikiş makinelerinde dikilerek birleştirilmiş olan çantalardır. Diğer birleştirme şekillerine göre çok daha sağlamdır. Çok farklı malzemeler ile çok farklı tasarımlar yapılabildiği için tasarımsal olarak çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Küçük az siparişlerde de üretime rahat girebildiği için az siparişlerde otomasyon üretimine göre çok daha avantajlı ve daha uygun maliyetlidir.

Ultrasonik Çanta: Tam otomatik ultrasonik makinelerin dalga yayarak çantaları birleştirdikleri sistemlerdir. Bu sistem Tela (Nonwoven) veya Jüt malzemeye uygulanabilir. Seri üretim olduğu için diğer sistemlerden daha uygun maliyetlere çıkar. Bu sistemde az adet üretimler yüksek maliyetlere çıktığı için az adetli işler için çok uygun değildir

SİPARİŞ VERİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR

Çantayı hangi amaçla kullanacaksak ona göre malzeme seçimini yapmamız gerekir.
İstediğiniz çantanın enini, boyunu, gramajını, basılacak görselinizi satış birimine aktarmanız halinde en doğru fiyatı alabileceksiniz.
Çanta hakkında bilginiz yok ise kullanım amacınızı veya içinde ne taşıyacağınızı ve bütçenizi belirledikten sonra satıştan sorumlu arkadaşlarla irtibata geçerek bütün alternatifler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

ÜRETİM AŞAMALARI

Satış: Satışçılar müşterilere çanta ile ilgili malzemesi, gramajı, baskısı, adedi, üretim süresi gibi konularda mutabık kalındıktan sonra grafik üzerinden çanta tasarımının onayı alınır ve üretim süreci başlamış olur.
Grafik: Satışçılardan gelen bilgileri üretim sistemine çevirir ve planlama birimine aktarır
Planlama: Planlama birimi üretim aşamalarını, iş sıralamasını ve teslimat sürelerini göz önünde bulundurarak üretim dağıtımını yapar
Üretim: Üretim sıralaması işe göre değişebilir fakat genel sıralaması laminasyon, kesim, baskı ve birleştirme istasyonlarıdır. Biten işler satışçı aracılığıyla müşteriye iletilir ve sevk edilmek üzere depoya alınır. Biten işler satışçı aracılığıyla müşterilere iletilir ve sevk edilmek üzere depoya alınır.
Sevkiyat: Müşteriden gelecek bilgiye göre belirlenen tarihte sevk edilir veya depodan teslimatları gerçekleştirilir

GRAFİK ŞEMA İLE GÖSTERİM